Despre romani si tara asta (fost) comunista

Haplea Viorel p

De curand am avut o conversatie mai aparte cu cineva care imi povestea despre tara lui, si ea, tot o tara fost comunista, in care guvernul  are puterea absoluta, cenzura este la ordinea de zi, tara are resurse si bani, si este o tara mica si insignifianta din fostul bloc comunist.

Evident, nu discutam despre China, sau asa ceva, ci despre o alta tara.

Mentionez ca omul acesta si eu am discutat mult pe tema aceasta….si am ajuns la o concluzie mai…trista.

Tara despre care vorbesc, si tara noastra, Romania, se aseamana extrem de mult. Dar extrem de mult. Mica diferenta este ca acea tara este musulmana, si noi ortodoxi.

Nu, nu va impacientati, dragi ****-fobi , baietii in tara lor beau alcool , mananca porc ,nu stau de rugaciuni si se f*t inainte de casatorie pe unde apuca…si nu au stres gen….altii mai radicali.

Da, exista si acest gen de musulmani.

Dar sa revenim.

Cum se face ca, daca vizitezi o alta tara europeana, iti dai seama de la distanta care este grupul romanilor?Cum se face ca intr-un aeroport international instantaneu iti dai seama care din cozi duce la imbarcarea spre Romania?

Sau,mai bine, cum se face ca in mijlocul lui nicaieri in Beijing, dintr-un grup de 5-10 europeni, instantaneu iti dai seama care sunt romani?

Si momentan ma refer la romani pentru ca EU sunt roman….daca as fi, cum este amicul meu, de alta natie, as diseca problema din alt punct de vedere.

Ce ne difera pe noi, romanii, de orice alte popoare? Ce este rau? Ce este bine?

Romanii sunt oameni inventivi….dar, din pacate, sunt carpaci. Noi suntem foarte buni sa carpim chestii, dar nu sa le reparam cum trebuie.

Cati dintre noi isi aduc aminte anii 90, cand vecinul de la etajul 7 isi rasturna pe butuci in fata blocului Dacia sa , pentru ca a gasit el nu-stiu-ce amestec de vopsea anti-coroziune, si draci-laci…sau cei care stateau toata primavara si toata vara cu  cheia pe masina in fata blocului reparand nu-stiu-ce , pentru ca ei sunt mai buni ca mecanicii din coltul strazii?

Eu mi-i aduc aminte.Uite 3 situatii:

Citez „Catavencii„:

1) Situația 1 – Un meseriaș român venit să-i curețe filtrele de la aerul condiționat lui Ludovic al XVI-lea e prins de revoluționari și condamnat la moarte prin ghilotinare. Chiar în momentul execuției, ghilotina se blochează și meseriașul român scapă ca prin urechile acului. “Cine v-a vîndut, dom’le, gunoiul asta? Păi, asta e ghilotină, căcatul ăsta japonez? Luați-vă, dom’le, o ghilotină nemțească ca lumea. N-are moarte. Nenorociți oamenii degeaba! Băi, tu ăla cu perucă, ia adă, mă, un patent și niște sîrmă, să vă repar mizeria asta. Da’ marcați și voi bani de-o cafea, da? Că n-am venit degeaba 2.500 de kilometri de la Titu.”

2) Situația 2 – Un meseriaș român nu respectă normele de protecția muncii și ajunge în iad. Satana, prințul întunericului, îl întîmpină la porțile infernului. “Să moară familia mea, boss, nu deschizi și matale un geam aicea să se aerisească? Că miroase a stătut… Cine dracu’ ți-a zugrăvit aicea, patroane? Pun pariu că te-a mai și tapat de bani, este? Păi, mînca-ți-aș coarnele tale, boss, și-a bătut cariciu’ de matale. Uită-te și tu cum arată, zici că e în gară la Lehliu. Fii antenă cum facem, marci și matale niște bericioaice reci și facem să fie frumos. Dăm un glet, dăm o spoială și mai luăm dracu’ din tristețea asta, că-ți vine să te sinucizi.”

3) Situația 3 – Un meseriaș român e răpit de extratereștri. “Băi, căcaților, poate vă prind că-mi furați sculele, că v-ați luat adio de la viața bună! M-ați luat cu raza aia a voastră verde, ca pe animale, și m-ați urcat în hîrbul ăsta al vostru. I-auzi cum cîrîie ambreiaju’ și plăcuțele… Bossuleanu’, las-o mai moale la punctul mort, că rămîi cu căruța asta galactică în drum. Mai bine dă-mi naibii o lanternă și hai s-o punem jos la mine, în fața blocului. Dăm jos motorul, ne uităm pe dedesubt și, dacă nu ți-o fac să meargă ca una nouă, să nu-mi zici mie domnu’ Aurel.”

Alt lucru la care noi, ca romani , suntem buni este sa fim si anti,  si pro, si extrem de -fobi in acelasi timp.

Romanul este un animal foarte visceral, de felul sau. Noi nu gandim logic, si rational, noi gandim impulsiv.

Cand vine vorba de politica, de religie,sau de sex, in general, noi actionam, apoi ….reactionam din nou.

Asta este ceva ce ne distruge ,practic. Suntem previzibili ca dracu.

Noi reactionam la un stimul, o provocare, si, desi, orice om visceral apoi sta si gandeste la rece daca a reactionat bine sau nu, noi, de frica sa nu parem „fraeri” , nu admitem ca am reactionat gresit, si, oricat de  nasol am  ales prima oara, repet, visceral,, noi cautam sa gasim scuze si argumente ca se ne validam prostia initiala.

Sa dau un exemplu mai  comun: noi,romanii, l-am pus pe Basescu presedinte. Cu pro sau contra….noi ca popor l-am pus presedinte.

Reactie pur viscerala.

Apoi, in loc sa ne dam seama ce tampenie am facut, am cautat argumente sa explicam la lume de ce am ales ce am ales…sa nu parem prosti. ca deh….orgoliu.

Asa ca l-am votat inca o data…ca sa demonstram ca , desi este un alcoolic, curvar, prost crescut, misel, hot, mincinos, orgolios, si urat pe deasupra, noi  ii consideram tupeul ceva pozitiv.

Desi, repet, TOTI stiam ca e praf.

Orice alt popor l-ar fi zburat instant. Noi am decis sa aratam ca prima oara nu a fost o greseala, ci a fost ceva calculat.

 

Acest lucru ne face, repet, extrem de  previzibili.

Am fost  suparati pe PSD? Foarte bine, hai sa tipam la urmatoarele alegeri prezidentiale slogane anti-PSD, si sa vezi ce frumos iese exact opusul.

Dar mai exista si cei mai batrani, care au renuntat la bataliile impotriva morilor de vant, si vad situatia cum este….gri, si strategic. Nu este  alb-negru, cum toti tinerii credem…ci este un gri mai spre negru, sau gri mai spre alb. diferenta de procent este cea care este votata.

Oricine vine si se prezinta public ca fiind alb-pur….este de fapt o pacaleala orchestrata…si batranii o simt.Au dansat pe aceasta melodie destul de mult.

Asta ar trebui sa facem noi ca popor….sa votam ce este strategic mai bun….si sa lasam  reactiile viscerale la o parte.Sa gandim rational si logic, cu datele pe masa.

Tipam pro-Kovesi? Pai, sa punem pe masa realizarile si esecurile, si sa vedem unde stam. Sa lasam deoparte sloganurile anti si pro. Cu datele pe masa.

Tipam pro PSD, sau pro PNL sau pro Ciolos? ? Sloganurile la o parte, sa vedem cum s-a descurcat cresterea economica, absorbtia de fonduri europene, cresterea salariului minim pe economie.Date, nu sloganuri.

Daca tot vorbim de Uniunea Europeana, sa aducem aminte si un lucru clar: Uniunea Europeana are interese economice intr-o economie  emergenta…ca a noastra. Sa nu  ne mintim singuri…suntem buni de muls. Oricat ne tot spunem noi ca nu avem ce oferi…avem.

Avem resurse, avem creiere semi-docte (care, de bine, de rau, sunt MACAR peste ce scot liceele lor) si avem paradis fiscal.

Serios…s-a  interesat cineva cat de usor sau greu este sa faci o firma in alta tara europeana? Si ce zid de obligatiuni ai?

Noi ce obligatiuni oferim  firmelor care vin in Romania? Doar ii intampinam la Otopeni cu paine,sare, si vin, nu?

Uniunea Europeana, de bine,de rau, de 10 ani de zile tot incearca sa ne educe cu biciul…ca de zaharel ne e lene sa ne apropiem.

Vrei SSM fortat? Uniunea Europeana te obliga sa o ai….inainte de ’89  cinci muncitori imparteau o pereche de manusi gaurite, si foloseau clesti dati cu banda izolatoare…ca deh…carpaci.

Vrei sa ai alimente mai controlate?Din animale mai sanatoase? E.U. te obliga.

Vrei sa ai puscarii unde nu ii mananca sobolanii pe  condamnati? E.U. te obliga.

Privim toate aceste reguli si reglementari ca fiind  malefice, nocive, si impotriva ta, ca tara….cand de fapt sunt lucruri ce tin, in  general, de decenta si bun simt.

Uniunea Europeana te va obliga in curand sa te speli si pe maini inainte sa te asezi la masa, ca tu, mai  Mitica si  mai Dorel….ai uitat.

Dar noi romanii avem o ura impotriva regulilor, in general. Nu simtim rostul lor, si , desi de vazul lumii le respectam, nu intelegem de ce se fac reguli….ce scop au.

Diferenta dintre un roman si un neamt e simpla:

-daca intrebi romanul: cu cat poti depasi viteza legala maxima de 100 la ora pe autostrada, iti va zice…pai…cam cu 20-30?

-pe cand, daca intrebi neamtul…iti va spune ca nu intelege, si cum adica „sa depasesti viteza legala” ?

Neamtul, si nu numai el, intelege necesitatea  regulilor. Pentru ca regulile sunt facute sa functioneze in ambele sensuri.

Tu respecti regula, si  statul, angajatorul, magazinul, etc.  respecta regula.Este un element fundamental al societatii lor. Fara „dar”, fara discutii. Regula se aplica,nu se discuta.

La noi, la romani, regulile sunt….asa, sa ne aflam in treaba.

De aceea avem peste tot, zilnic, situatii in care lumea le ignora.

Ai limita legala? Da-o dracului. Este pentru fraieri.

Ai lege care spune cu subiect si predicat „la anularea unui contract nu ai cum sa ti se impute nici o taxa de reziliere”? Nu conteaza, Vodafone se face ca ploua, ca mai ciupeste de pa „fraeri” niste bani, pana dau de unul care le zice de lege….si abia apoi fac treaba corect.

Ai un contract de munca, ce trebuie sa includa detaliat fisa postului , cu ce activitati trebuie sa faci? Nu conteaza, iti facem fisa postului in ziua cand te dam afara, si intre timp….fa si tu tot ce are seful tau chef pe acolo.

Are magazinul obligatia ca in 2 saptamani sa  iti returneze banii pe un produs comandat online daca nu te satisface? Pai de ce sa nu stam la negocieri si discutii inutile la telefon 2 ore, in loc sa acceptam regula?

Are vama romana regulamentul publicat cu subiect si predicat pentru obiecte aduse in tara:

” B) Bunuri importate în scutire de taxe vamale Bunurile conţinute în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o ţară non-U.E. sunt admise fără plata taxelor vamale cu respectarea următoarelor condiţii: 
– importul să fie de natură ocazională; 
– bunurile să fie exclusiv de uz personal al călătorilor sau familiilor acestora sau destinate pentru cadouri. „

Ei, lasa, vei da de un gigel care va vrea sa iti faca import pentru o pereche de  salopete, sau un laptop.

Suntem un popor care nu mai are idee ce bunul-simt, si cultura si civilizatia inseamna.Totul porneste, intr-un fel sau altul,de la lipsa celor 7 ani de-acasa.

Nu stim sa ne purtam in public, avem un strat gros de ignoranta care o purtam cu mandrie, si cultura la noi este o pojghita fina aurita in care invelim meltenismul nostru inerent.

Serios acum, noi radem de toate popoarele, ii etichetam din ce vedem in filme, si, colac peste pupaza, radem de obiceiurile lor, nedorind sa le intelegem.

Ignoranta noastra ne ofera o zona tampon in care noi suntem  destepti, ei sunt prosti.Ei toti.

Orice alt popor care l-am vazut, intr-un fel sau altul, cand cunoaste oameni straini, incearca , instinctiv, sa vada ce si cum: ce obiceiuri au, ce traditii, ce gusturi in mancaruri…

Daca as alege sa le descriu atitudinea…ar fi….o atitudine curioasa, care doreste cunostinte, si experiente noi, de la alti oameni.

Noi romanii nu dorim sa ne extindem orizonturile, de frica sa nu descoperim cat de putin stim de lumea din jurul nostru.La noi, cultura straina se limiteaza la poze de vacanta cu diferite cladiri de care am auzit si noi, si etichetele de pe haine.

exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=BldWEbPTWPI

sau  https://www.youtube.com/watch?v=WtfeB5a0uRE

Si asta ar trebui sa incepem sa incepem sa schimbam la noi.

Un gând despre „Despre romani si tara asta (fost) comunista

Lasă un comentariu